כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
תמיד אמרו לנו שרמות גבוהות של כולסטרול "רע" (LDL) מסוכנות לבריאות הלב, אך מתברר שזה לא בהכרח נכון. איך תקראו נכון את בדיקות הדם שלכם ומתי יש באמת סיבה לדאגה?
דולב גילמור | נטורופת מטפל ויועץ לאורח חיים בריא באמצעות תרפיה בתזונה (R.Nu). מתמחה ברפואה אורתומולקולרית שעיקר הדגש בה הוא על מזון בעל איכות גבוה מחומר טבעי שבאמצעותו ניתן לטפל במחלות שונות.
דולב גילמור
נטורופת
דולב גילמור | נטורופת מטפל ויועץ לאורח חיים בריא באמצעות תרפיה בתזונה (R.Nu). מתמחה ברפואה אורתומולקולרית שעיקר הדגש בה הוא על מזון בעל איכות גבוה מחומר טבעי שבאמצעותו ניתן לטפל במחלות שונות.
דולב גילמור
נטורופת
שתף:
שתף:
בדיקות הדם של כולנו כוללות כמה ערכים של כולסטרול:
סך כל הכולסטרול
LDL – הכולסטרול "הרע".
HDL – הכולסטרול "הטוב".
לשם הדיוק, ערכים אלו מתארים ליפו־פרוטאינים, חלקיקים שנעים בזרם הדם המכילים שומנים וחלבונים בדרגות צפיפות (יחס בין חלבונים לשומנים) שונות.
כשרמת כולסטרול ה-LDL עולה מעל הטווח המומלץ, הרופא בדרך כלל ממליץ על דיאטה ופעילות גופנית ורושם תרופה להורדת כולסטרול. תרופה כזו אמורה למנוע מהמטופל את היצרות כלי הדם הכליליים ואת התקף הלב המתקרב, עקב שקיעת הכולסטרול והשומנים בתוכם.
כולסטרול רע: מדידת ה-LDL
כדי להבין קצת את פשר ממצאי ה-LDL, כדאי לדעת כי בבדיקות רבות לא מודדים את ה-LDL באופן ישיר, אלא מחשבים את רמתו בעזרת נוסחת פרידוולד: (LDL = Total Cholesterol – (HDL+Tryglicerides/5
הבעיה עם נוסחה זו (המבוססת על יחס בין כולסטרול לשומנים), היא שהיא אינה מדויקת כשרמות הטריגליצרידים בגוף גבוהות מ-300 מ"ג/דצ"ל או נמוכות מ-100 מ"ג/דצ"ל. מחקרים שונים הראו כי ערכי ה-LDL שהתקבלו בחישוב היו גבוהים יותר בהשוואה למדידה ישירה.
משמע, בהינתן שהתוצאה אינה מדויקת, קיים לעיתים ספק בצורך שבנטילת תרופות להורדת כולסטרול. תרופות אלו, שיעילותן במניעת מחלות לב מוגבלת, טומנות בחובן סיכון ממשי לתופעות לוואי, אם רמת ה-LDL בגופנו גבוהה רק במקצת.
חשוב לדעת גם שלא כל חלקיקי ה-LDL שווים והם נבדלים בגודלם. החלקיקים הגדולים והפחות צפופים נחשבים לפחות מסוכנים.
לעומת זאת, חלקיקי ה-LDL הקטנים והצפופים יותר, נוטים יותר לשקוע בכלי הדם ולגרום לטרשת עורקים, ולכן הם מהווים נורת אזהרה משמעותית יותר. כיום, מדידת חלקיקי LDL על פי גדלים שונים מתבצעת במעבדות מחקר בלבד.
מחקרים מראים שרמה גבוהה של טריגליצרידים מהווה סיכון למחלות לב וכלי דם. לעומתה, רמה גבוהה של HDL דווקא מפחיתה אותו.
גם היחס בין LDL ל-HDL יכול ללמד על הסיכון. באופן כללי, יחס של 3:1 או פחות, עשוי להיות מדד מרגיע – גם אם רמת ה-LDL גבוהה מהמומלץ.
המדד הטוב ביותר לבחינת רמת הסיכון הוא היחס בין הטריגליצרידים ל-HDL בדם. על פי מחקרים נמצא שיחס זה מנבא בצורה מדויקת יותר את רמת התעבות העורקים (טרשת) והסיכון להתקפי לב ולתמותה.
מחקר מרתק שפורסם בעניין בשנת 2008 הפתיע רבים כשלא מצא קשר משמעותי בין התקדמות הטרשת לבין רמות הכולסטרול או ה-LDL. לעומת זאת, היחס בין טריגליצרידים וה-HDL הראה את ההקבלה המובהקת ביותר להתקדמות המחלה.
מחקר נוסף בנושא אף מצא שלאנשים עם היחס הגבוה ביותר של טריגליצרידים ל-HDL היה סיכון גבוה פי 16 ללקות בהתקף לב, בהשוואה לאלו עם היחס הנמוך ביותר. החוקרים קבעו שיחס זה מדויק יותר מאשר היחס בין LDL ל-HDL.
אז מה עושים? מחשבים
כשאתם מקבלים את התוצאות של בדיקות הדם שלכם, חשבו את היחס בין הטריגליצרידים לבין ה-HDL, וכך תקבלו מידע מהימן לגבי מצב בריאותכם. פשוט חלקו את הערך של הטריגליצרידים בערך של ה-HDL.
כך, למשל, אם ערך הטריגליצרידים הוא 110 וה-HDL הוא 40, אז היחס הוא 2.75 – הנחשב לטוב מבחינה בריאותית.
אם היחס מעל 3.00 סימן שיש להתחיל לבצע שינויים באורח החיים כדי לשמור על הלב. אם תוצאת היחס היא 3.80 או יותר, מומלץ לקחת את הבריאות שלכם ברצינות ולגשת לייעוץ רפואי בדחיפות.
בנוסף לנטילת תרופות במידת הצורך, חשוב להקפיד על תזונה נכונה (מאכלים שמורידים כולסטרול), כמו גם מגוון שיטות טיפול טבעיות שיכולות לשפר משמעותית את הסיכוי לחיים טובים וארוכים יותר.
בכל מקרה, אין להפסיק טיפול תרופתי על דעת עצמכם וללא בירור מעמיק ופרטני עם גורם מקצועי מוסמך.