החומצות הנבחרות של הקוסמטיקאית קרן ברטוב | צילום: שי יחזקאל
אומנם, המילה "חומצה" לא בדיוק יוצרת אצלנו קונוטציה נעימה, וכן גורמת לנו לחשוב על חומרים כימיים שגורמים לנזק ולכוויות בעור.
אבל, כפי שעולם הביוטי הבהיר לנו בשנים האחרונות: אם משתמשים בחומצות בריכוזים הנכונים, מדובר באחד מהמוצרים היותר יעילים שניתן למרוח על העור – הרבה יותר מקרמים שונים.
חומצות נלחמות בקמטוטים ובאקנה, מבהירות את העור, מטפלות בכתמי פיגמנטציה, מסייעות לטשטש צלקות ועוד.
רובנו הספקנו להכיר מקרוב את החומצה ההיאלורונית שהשיבה לנו נפחים ולחות לעור, מאז, נכנסו לשוק חומצות שונות ששינו את כללי המשחק במדפי הקוסמטיקה והשאירו אותנו קצת מבולבלים.
"מחקרים קליניים הוכיחו שחשוב להשתמש בחומצות כבר מגיל 25", אומרת קרן ברטוב, קוסמטיקאית מומחית לטיפול בכל סוגי העור, וכמובן גם האישה שאחראית לעור הזוהר של נשים מפורסמות כמו גל גדות, רותם סלע, מלי לוי ועוד.
ככל שמתחילים להשתמש בחומצות מוקדם יותר, כך מונעים נזקים עתידיים כגון: הופעת פיגמנטציה, הזדקנות העור ועוד.
ביקשנו מברטוב לעשות לנו סדר בעולם החומצות ולהסביר איזו חומצה מומלצת לכל עור, כמה פעמים בשבוע כדאי להשתמש בהן, ומהו היתרון בכל חומצה.
חומצות מסוג AHA: לחידוש ורענון עור בוגר ועייף
"חומצות מסוג זה מונות מספר סוגים. כל אחת מהן ניחנת בתכונות המאפשרות לה להמס את הדבק הבין תאי הנמצא בשכבת האפידרמיס – השכבה העליונה ביותר של העור, ולגרום לאותם תאים מתים ויבשים להתנתק ולפנות במהירות את מקומם לתאים בריאים, צעירים וחדשים" אומרת ברטוב.
"פעילות זו מחדשת עור בוגר, פגום ועמום ומאפשרת לו לקלוט רכיבים חיוניים כמו: ויטמינים, חומצות שומן, פפטידים ועוד.
"קבוצת החומצות כוללת: חומצה גליקולית המופקת מקנה סוכר ומסייעת להפחתת קמטים; חומצה מלית, שמקורה מתפוחים ותורמת למראה עור חלק; חומצה מנדלית משקדים שטובה להבהרת העור, וחומצה ציטרית המופקת מפירות הדר ומסייעת לאיזון רמת החומציות".
חומצה לקטית: לכל סוגי העור, כולל עור רגיש
מסתבר שהחומצה שבה השתמשה קליאופטרה בתקופה העתיקה – טובה גם לחיים בעידן המודרני.
ברטוב מסבירה: "חומצה זו שייכת למשפחת חומצות האלפא־הידרוקסיות, ומופקת בעיקר מאוכמניות ומחלב.
"היא שומרת על החומציות הטבעית של העור (PH), מלחחת את העור, מסייעת בייצור קולגן, מטפלת בכל סוגי ההיפר־פיגמנטציה, בקמטים ובקמטוטים, ותורמת להבהרה כללית של העור. החומצה יעילה גם לשיפר מראה עור עמום ועייף.
"חומצה לקטית מתאימה כמעט לכולם, לרבות בעלי העור הרגיש (תלוי בריכוז החומצה וב-PH שלה)".
חומצה סליצילית: מושלמת לאקנה
חומצה בטא־הידרוקסית אורגנית, שמקורה בקליפה של עץ הערבה.
"בניגוד לחומצות אלפא־הידרוקסיות המסיסות במים", מסבירה ברטוב, "החומצה הסליצילית מסיסה בשמן, ויתרונה נובע מכך שהיא מסוגלת לחדור לעומק הנקבוביות ולבסיסי החֵלֶב. כך היא מפרקת את השומנים ומטפלת בדלקות ובבעיות עור שונות, בעיקר באקנה".
חומצה אזלאית: מפחיתה את ייצור הסֶבּוּם ומצוינת לטיפול בפיגמנטציה ואקנה
חומצה אזלאית היא תרכובת אורגנית טבעית, המופקת מגרעיני חיטה, שעורה או שיפון. על פי ברטוב: "היא אנטי־דלקתית וידועה בסגולותיה המרגיעות.
"בין היתר, חומצה זו יעילה לטיפול בהיפר־פיגמנטציה, לטיפול באקנה וגם לסובלים מרוזציאה (מחלת עור הגורמת לאדמומיות בפנים).
"עיקר פעילותה נובע מיכולתה להפחית את ייצור הסֶבּוּם (שומן). כידוע, ייצור מוגבר של סבום הוא אחת הסיבות השכיחות להופעת אקנה.
"יתרון נוסף שלה נובע מכך שהיא אינה מגיבה לקרני UV על העור ולכן היא יעילה מאוד לטיפול בעור כהה".
חומצה פיטית: מעולה לטיפול בפיגמנטציה
על פי ברטוב, חומצה זו מעודדת השלת תאים ומפחיתה באופן משמעותי היווצרותם של כתמי עור. "כמו כן, היא מונעת הופעת פיגמנטציה".
חומצה היאלורונית: המפתח לעור חלק ועשיר בלחות
הזדקנות העור קשורה בין היתר לאובדן הלחות בעור. לכן, החומצה ההיאלורונית יכולה להיספג דרך העור, להעניק לו לחות ואף ולהפחית את מראה הקמטים והקמטוטים.
"חומצה היאלורונית נמצאת באופן טבעי בריכוז גבוה בעור, אך ככל שאנו מתגברים גופנו מייצר ממנה פחות ופחות, ומכאן חשיבות השבתה לעור", מדגישה ברטוב.
סרום חומצה היאלורונית
פורמולה להזנה וגמישות של העור מעושרת בג’ל אלוורה
רטינול: לא חלק ממשפחת החומצות, ועדיין
הנה חדשות שעשויות להפתיע אתכם: רבים טועים לחשוב כי רטינול הוא חומצה, אך ברטוב מבהירה שלמעשה מדובר בחומר פעיל – נגזרת של ויטמין A שהאפקט שלו על עור הפנים הוא כמעט אין־סופי.
"רטינול מעודד התחדשות עור, עובד על הבהרה, אקנה, צמצום קמטים ומיצוק, ויש כאלה המגדירים אותו כ"מגהץ" הקמטים האולטימטיבי. חשוב להשתמש בו רק בלילה, ומיד עם ההשכמה בבוקר יש למרוח קרם הגנה 50 SPF ולחדשו מדי שעתיים".
אבחון, אישור והבטחה
קראתם את המדריך ואתם עדיין לא בטוחים באיזו חומצה כדאי לכם להשתמש? חשוב להתייעץ עם קוסמטיקאית ולעבור אבחון של העור כדי שתוכלו לקבל את החומצה המתאימה ביותר למצבכם.
הטיפ של ברטוב הוא לשים לב שאתם משתמשים בחומצה המאושרת ע"י משרד הבריאות ושהיא נמכרת לכם כמוצר אטום ושלם.
"ניתן ורצוי להשתמש בחומצות על בסיס יומי. תמיד להקפיד על מריחת מקדם הגנה 50 SPF לפני היציאה לשמש.
"שימוש נכון וקבוע בחומצות יתרום לעור זוהר, בריא ומתוח", מבטיחה ברטוב לסיום.