כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אפקט "בנג'מין באטן": איך הזקנים של ימינו הצליחו להפוך לצעירים יותר?
חושבים שההורים או הסבים שלכם ממש לא מתנהגים כמו "זקנים"? מחקרים מראים שהגיל הביולוגי שלהם שונה מהגיל הכרונולוגי והם שונים מאוד מבני גילם לפני שלושה עשורים
אִמְרוֹת כמו "70 הוא ה-50 החדש" (הציבו במשוואה איזה גילים שתרצו), משקפות את מה שידוע לנו זה מכבר. המילים "זקן" או "זקנה", אינן הולמות כיום את בני הגיל השלישי ומעלה.
נראה טוב לגילו וגם חושב בהתאם
נושא "הזיקנה־הצעירה" עולה לרוב בהתייחס לסבים והסבתות העכשוויים שחייהם מלאים ותוססים מכדי להקדיש אותם לנכדים, או בהקשר לגיל הפרישה מהעבודה שרק עולה עם השנים. מחקר שנערך באוניברסיטת "יובסקילה" בפינלנד, מוכיח שהזקנים של היום, באמת צעירים יותר, והדבר מתבטא הרבה מעבר להתמצאותם בפייסבוק או בזום.
ממצאי המחקר המסקרן גילו כי הגיל הביולוגי של בני הגיל השלישי נמוך מהגיל הכרונולוגי. התוצאות הללו, חשוב לומר, לא הושגו באמצעות ניתוחים קוסמטיים, צבעי שיער או קרמים לאנטי־אייג'ינג, אלא בהפגנת יכולות פיזיות וקוגניטיביות.
הולכים מהר יותר
המחקר הפיני התבסס למעשה על בדיקת שתי קבוצות של בני 80-75, בשנים 1990 ו-2018. כדי לעמוד על מצבם, העבירו אותם החוקרים מבדקי כושר גופני ותפקוד מוחי. הכישורים שנבדקו היו מהירות ההליכה, מהירות התגובות הרפלקסיביות, שטף הדיבור, יכולת הסקת המסקנות והזיכרון לטווח קצר ("זיכרון עבודה").
התוצאות הראו בבירור שהאוכלוסייה המבוגרת של ימינו בריאה יותר מזו שחיה 30 שנה קודם; המבוגרים "העכשוויים", צעדו מהר יותר מה"זקנים" של פעם, בשיעור של 0.4-0.2 יותר מטרים לשנייה בממוצע. גם הרפלקסים שלהם היו מהירים יותר והראו שיפור של 25%-5% בעוצמת האחיזה שלהם ושיפור של 47%-20% בתפקוד שרירי הרגליים.
מדברים מהר יותר
במקביל לעלייה המשמעותית ברמת הכושר הגופני, החוקרים מצאו עלייה בתפקוד הקוגניטיבי אצל הוותיקים של ימינו, לעומת בני אותה שכבת גיל בעבר. שטף הדיבור שלהם התגלה גם הוא כמשופר, בשיעור של 12% אצל בני ה-75 ושל לא פחות מ-47%, אצל בני ה-80.
ביצועים שכאלה מדגימים, לדברי מובילת המחקר, ד"ר טאינה ראנטאנן, את רמת התפקוד היומיומי של הנבדקים. במקביל, הם מגדירים את הגיל הפונקציונלי או הביולוגי שלהם והוא בהחלט נמוך יותר מזה של בני גילם לפני 30 שנה.
סקר לאומי בנושא הבריאות והתזונה של בני 65 ומעלה בישראל אשר כלל 1,705 משתתפים, מצא גם הוא שיפור במצבה של האוכלוסייה המבוגרת יחסית לעבר.
הסקר, שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נערך בשנים 2006-2005 ו-2015-2014, ונועד להעריך את כמות וסוגי המזון הנצרכים על ידי בני ה-65 ומעלה והקשר בינם לבין מצבם הבריאותי והנפשי, רמת נטילת התרופות והתחלואה שלהם ועוד.
כמעט מחצית מהנשאלים, 48.4% ליתר דיוק, הגדירו את מצב בריאותם כטוב או טוב מאוד. כשני שליש מהם, 65.1%, דיווחו שאם יש להם קושי בתפקוד, הוא מועט. ו-39.5% מהם סיפרו שהם עוסקים בפעילות גופנית. מרבית המשתתפים, 87.8%, הוגדרו כבעלי ביטחון תזונתי.
למה המבוגרים של היום בריאים יותר?
לא צריך להיות חוקר באוניברסיטה כדי לדעת שאיכות החיים כיום גבוהה מבעבר. אחת ההשלכות של כך היא תוחלת חיים גבוהה יותר וזיקנה בריאה יותר.
עורכי המחקר הפיני מציינים עוד שהמודעות הקיימת כיום לפעילות גופנית בכל הגילים, מסבירה את העובדה שאנשים מבוגרים הולכים מהר יותר וכוח השרירים שלהם רב יותר. מצבם הקוגניטיבי המשופר, מוסבר ביותר שנות לימוד להן זכו הנבדקים העכשוויים, לעומת קודמיהם.
כל זאת, כמובן, נכון עבור חלק מהאוכלוסייה ולא עבור כולה. ד"ר ראנטאנן מזכירה שלעלייה בתוחלת החיים יש גם צד פחות סימפטי. היא מגדילה עבור חלק ממאריכי הימים את הצורך בעזרה סיעודית, לקראת סוף חייהם.
מסיעודי לעצמאי
"בתוך האוכלוסייה המזדקנת, רואים כיום שני תהליכים מקבילים: מצד אחד, שגרת חיים בריאה ופעילה גם בשנים המאוחרות. מצד שני, יותר ויותר קשישים המגיעים לגיל שבו הם זקוקים לעזרה בתפקוד" אומרת ראנטאנן.
כך או כך, קשה להתכחש לעובדה שהמצב האיתן בו מגיעים כיום אנשים רבים לגיל זיקנה, הוא תוצר של הקידמה ושל השיפור בתנאי ואיכות החיים; התזונה האיכותית והמגוונת יותר, הרפואה המתקדמת ותנאי ההיגיינה, הנגישות להשכלה ותנאי העבודה הטובים יותר.