טיפול אוסטאופתי | צילום: shutterstock
הסוד באוסטאופתיה הוא המגע. המטפל מאבחן, בעזרת מישוש והסתכלות, את חומרת הבעיה ומתאים למטופל עיסוי וטיפול שיקלו על הכאב וישיבו את התפקוד לאיבר הפגוע. עיקר עבודת האוסטאופתיה מתמקדת בלחיצות, תנועתיות קלה ומתיחות, על מנת להשיב אזורים חסרי תנועה ושאינם בהרמוניה עם שאר הגוף, לתפקוד תקין.
בנוסף, האוסטאופתיה שמה דגש רב על איזון הגוף ושואפת ליצירת הרמוניה בין איברי הגוף והתהליכים המתחוללים בו, מתוך תפיסה שכאשר קיים חוסר איזון הדבר יכול להביא לתחלואה.
מהי דלקת?
ישנם שני מצבי דלקת המוכרים לנו:
- דלקת פנימית
היא תגובת הגוף לזיהום או פציעה. מערכת החיסון פועלת באזור הפגוע ומונעת מחיידקים ומזיקים להגיע למחזור הדם.
נוצר אודם ונפיחות שמקורם בזרימת דם רב למקום והגוף שואף לרפא את המקום בעצמו. - דלקת זיהומית
מדובר בדלקת הנגרמת על ידי גורמים זרים שחדרו לגוף, כגון חיידקים, מיקרואורגניזמים שונים, פטריות נגיפים וכדומה. הפתוגנים החודרים לגוף מפרישים רעלנים וגורמים לחוסר איזון ותפקוד לקוי של האזור הפגוע ולדלקת.
כיצד ניתן להקל על דלקות?
האוסטאופתיה אינה מטפלת בדלקת עצמה אלא מטפלת בהשפעות הלוואי שלה על השרירים והמפרקים באזור הפגוע תוך שהיא לוקחת בחשבון את כל הגוף ואת השפעת הפגיעה על התפקוד הכולל.
3 עקרונות הטיפול בדלקת על פי האוסטאופתיה:
- קירור
קירור מקומי של האזור הפגוע מביא להרגעה ושיכוך כאבים ולרגיעה מקומית. כך גם השרירים הסמוכים למקום נרפים ויש ירידה במידת הסטרס באזור המודלק. אולם, חשוב לציין כי בדלקות מפרקים ובדלקות חוזרות מומלץ דווקא לחמם את המקום היות והחימום מאפשר זרימת דם טובה יותר ועשוי להאיץ את ההחלמה. - תנועתיות
חשוב לשמור על תנועתיות. אמנם שמירה על מצב סטטי מונעת כאב, אבל היא גם מעודדת ניוון של השרירים. אוסטאופת מומחה יוכל להניע את השרירים באופן ידני ומבוקר מבלי לגרום לנזק.
מאידך, תנועתיות יתר עלולה להשיג את המטרה ההפוכה, שכן השרירים יתכווצו עוד יותר כדי להגביל את תנועת המפרק הכואב. - מנוחה
למרות שחשוב כאמור, לשמור על תנועתיות, יש להקפיד גם על מנוחה של האזור המחלים ושל הגוף כולו.