נבדק מחקרית

לא לנצח: איך תדעו אם השום שלכם מקולקל?

השום התברך אמנם בחיי מדף ארוכים, אבל גם הוא לא בן אלמוות. איך יודעים מתי השום הזדקן, איפה מומלץ לאחסן אותו, והאם שום שהחל לנבוט מסוכן לכם?

2 דק׳

שום שעוד לא ראה כלום בחיים | צילום: shutterstock

שום שעוד לא ראה כלום בחיים | צילום: shutterstock

שתף:

שום שעוד לא ראה כלום בחיים | צילום: shutterstock

הריח שלו שנוי במחלוקת, אחדים לא מחבבים גם את הטעם, אבל על דבר אחד אין עוררין: השום הוא אוצר של בריאות.

 

אם אתם מחסידיו, כמו רוב בני האדם, כנראה שהוא הרכיב האולטימטיבי בכל מנה במטבח שלכם, אבל, חייבים להודות, לרוב אנחנו פשוט לא יודעים מתי הוא כבר לא טוב לשימוש. איך יודעים אם שום דעך?

עוד ב שיטות טיפול

7 צמחי מרפא לחיזוק מערכת חיסון שיש בכל בית

לכתבה המלאה

אנטיביוטיקה טבעית

שום הגינה, Allium Sativum בשמו הבוטני, שייך למשפחת צמחי הבצל והפקעת. לטעם ולריח שלו ולחלק גדול מיתרונותיו הבריאותיים, אחראי החומר הפעיל, אליצין, תרכובת אורגנית הקוטלת טפילים, שזיכתה אותו בשם "האנטיביוטיקה של הטבע".

 

בנוסף, השום מכיל גופרית, זרחן, פלואור, קרוטן, סלניום, ויטמינים מקבוצת B וויטמין C.

 

ברפואה העממית, השום ידוע כבר אלפי שנים כצמח מרפא, ונמצא מחקרית כמסייע למגוון מחלות, לאכילת שום מייחסים סגולות של סיוע בריפוי שיעול, ליחה וטפילי מעיים, כמו גם בבעיות חמורות יותר כמו מחלות לב וסרטן הערמונית.

בחורה אוכלת שן שום
"האנטיביוטיקה של הטבע"

לא לפרק ולא לקלף

השום, כידוע, איננו מתקלקל במהרה אם הוא מאוחסן נכון, אבל גם לו יש תאריך תפוגה שצריך לדעת לזהות. השום שאנחנו רוכשים בסופר עובר בדרך כלל תהליך ייבוש, שנועד לאטום אותו לרטיבות ולהאריך את חייו. קליפת השום שמייצגת אמנם, על פי הביטוי, דבר חסר ערך, היא זו שמספקת לו הגנה וחיים ארוכים.

 

הדרך הטובה ביותר להגן על ראש שום, היא בעצם לשמור אותו בשלמותו – על מנת שיחזיק כחמישה-שישה חודשים. לעומת זאת, שיני שום בודדות על קליפתן, ישרדו שבועות אחדים בלבד.

סוד ההישרדות השני של השום הוא אחסון נכון. ראשי שום זקוקים לסביבה יבשה, קרירה, מאווררת, אפלולית ורחוקה ממקור חום בטמפרטורת החדר

קילוף של שיני שום יאיץ בכלל את הדעיכה ויביא לכך שהן יחזיקו במקרר לימים ספורים בלבד. שיני שום קצוצות או כתושות, לא יישמרו יותר מיום בקירור, אבל, אם תקפידו לכסות ולשמר אותן בשמן זית, זה יעזור להן לשרוד ליומיים-שלושה.

שום רקוב
שום רקוב כתוצאה מחום | צילום: shutterstock

איך יודעים שעבר זמנו?

כתמים כהים, הצהבה של שיניים ומרקם רך, הם סימנים בדוקים שפג תוקפו של השום. גם שינוי בריח או אובדן הריח המוכר של השום הם עדות לכך שהוא התקלקל.

 

ניצני נבטים ירוקים, המבצבצים מבין שיני השום, ישפיעו לרעה על טעמו של השום "המזדקן" אך עדיין תוכלו לאכול את השום (וגם את הנבטים), ולהסתכן בתוספת של טעם מריר יותר.

 

כדאי לדעת שעל פי מחקר שנערך בשנת 2014, שום מונבט הוא בעל תכולת נוגדי חמצון גבוהה יותר משום "רגיל" – אז תעשו אתם את החישוב מה עדיף.

שום מונבט
מריר יותר – בריא יותר | צילום: shutterstock

שום טרי

לצד השום היבש והנפוץ, ניתן לעיתים למצוא גם שום ירוק (או טרי), כזה שנקטף בשלב מוקדם יותר של הבשלות. ריחו של השום הטרי מעט יותר עדין והוא יכול לשמש לאכילה גם בגרסה החיה ולא רק המבושלת.

חיי המדף של השום הירוק קצרים בהרבה משל המיובש

מומלץ לשמור שום טרי במקרר, על מנת להאריך את טריותו למשך כשבוע, או לחילופין, לתלות את השום הטרי מגבעוליו על מנת לייבשו, ולהפוך אותו לשום יבש.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ויטמינים ומינרלים האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים...

סימי שאואר

דיקור סיני ג'ינג'ר והמון שום: טיפול טבעי בקלקול קיבה

שלשול, הקאות, כאבי בטן, ולעתים גם חום והתייבשות הם התסמינים הבולטים להרעלת מזון....

רויטל שבי

רפואה סינית

מזון בריא רגע של בלבול: מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה?

הם נראים דומים וחולקים את אותם המרכיבים, עד שקשה להבדיל בין שניהם ולעיתים...

נטלי רון

תזונה גדר ההפרדה: אילו ירקות ופירות אסור להניח אחד ליד השני?

האבוקדו יהפוך לשחור אחרי יום במחיצת חברה צהובה, המלפפון ממש לא אוהב את...

מערכת LivA

מזון בריא מפצחים את סוד הבריאות: הגרעינים והזרעים שיעשו לכם טוב

גרעיני דלעת וחמנייה לשיפור הפוריות, זרעי צ'יה ופשתן כמקור לאומגה 3, וזרעי שומשום...

נועה יואל

נטורופתית

תזונה שאריות של פסטה ואורז יכולות להרוג

בפעם הבאה שאימא מציעה לכם לקחת קופסאות של אוכל הביתה, כדאי שתחשבו...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא 7 סיבות טובות להפוך את הטחינה למוצר בסיסי במטבח שלכם

היא תשמור לכם על הלב, היא תאזן את רמות הסוכר, היא תגן עליכם...

סימי שאואר

בריאות סובלים משומן בטני? ייתכן שאתם בסכנה

מלבד הבעיה האסתטית שמייחסים לו, שומן בטני עלול להיות גם עניין בריאותי. מתי...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

מזון בריא אנחנו רציניים: עוגת שוקולד-תפוז בריאה שמחליפה כל ארוחת בוקר

להתחיל את היום בקינוח של 5 דקות הכנה; להתענג על כל ביס ולהשתגע...

מערכת LivA