קלקול קיבה: התסמינים, הטיפול ומה כדאי לאכול

אם אתם קוראים את השורות הבאות יש סיכוי גבוה שכרגע אתם חושדים או בטוחים שיש לכם הרעלת מזון. אנחנו כאן כדי לעזור עם דרכים לזיהוי ופתרונות לריפוי. עוד כמה דקות תרגישו יותר טוב

3 דק׳

הכאב שבאוכל מזוהם | צילום: shutterstock

הכאב שבאוכל מזוהם | צילום: shutterstock

שתף:

הכאב שבאוכל מזוהם | צילום: shutterstock

התחושה לא נוחה. הבטן נפוחה, כאובה ומכווצת. ייתכן שיש לכם גם בחילה, הקאות ושלשולים, ואתם מרגישים די חלשים. כן, נשמע כמו תיאור די מדויק של קלקול קיבה.

 

קלקול קיבה, מתורגם באנגלית ל-Indigestion, אך לא מדובר בפירוש לבעיה של אכילת אוכל מקולקל או מזוהם. מצב שניתן לכנותו גם "הרעלת מזון".

 

ההבדל בין השניים הוא שהפרעת עיכול בשם דיספפסיה תפקודית (לה קוראים לעיתים גם "קלקול קיבה"), מתארת שורת תסמינים הנובעים מאכילת יתר, אכילה מהירה, אכילת מזון שומני או חריף, שימוש בתרופות שונות ועוד.

 

 

 

 

לעומת זאת, הרעלת המזון הידועה בעברית כקלקול קיבה, היא תוצאה ספציפית של צריכת מזון או משקאות המכילים חיידקים, מזיקים, נגיפים או טפילים. ובה נתמקד.

 

 

קלקול קיבה: מי האשם?

קלקול קיבה הוא בעיה נפוצה שמשפיעה על קרוב ל-10 מילון איש מדי שנה, רק בארה"ב. אף שמזונות רבים מכילים אורגניזמים שעלולים להזיק, הם בדרך כלל נהרסים בזמן הבישול.

 

יחד עם זאת, ובעיקר בימי הקיץ החמים, לא מדובר בערובה לשום דבר. אם האדם שמכין לכם את האוכל (גם אם זה אתם בעצמכם) איננו שומר על תנאי היגיינה נאותים (של עצמו ושל משטחי הכנת האוכל), כמו גם על תנאי אחסון מזון מספקים, אתם עלולים לחלות.

 

גבר אוחז בבטנו ובקופסת אוכל - קלקול קיבה
עניין של היגיינה ואחסון נכון | צילום: shutterstock

 

ישנם מזונות מועדים יותר לפורענות ובעלי סיכון גבוה יותר מאחרים ליצירת הרעלת מזון. אלה כוללים בשר ועוף לא מבושלים/גולמיים/נאים, ביצים, מוצרי חלב לא מפוסטרים, פירות ים, וירקות ופירות לא שטופים. גם מים עשויים להיות מזוהמים באורגניזמים הגורמים למחלות.

 

אוכלוסיות כמו קשישים, ילדים, נשים בהיריון, אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת ומחלות אוטו־אימוניות, עלולים לחלות יותר ולסבול מיותר סיבוכים.

 

 

קלקול קיבה תסמינים אפשריים

 

התכווצויות בבטן

אורגניזמים מזיקים יכולים לייצר רעלים המגרים את רירית הקיבה והמעיים. מה שעלול לגרום לדלקת כואבת בבטן.

 

שרירי הבטן מתכווצים כדי להאיץ את התנועות הטבעיות של המעי על מנת להיפטר מהאורגניזמים ההרסניים במהירות האפשרית.

 

שלשולים

הדלקת במעי הופכת אותו לפחות יעיל בספיגת הנוזלים האחרים שהוא מפריש במהלך העיכול. הדבר עלול להיות מלווה גם בתחושת דחיפות להתפנות ונפיחות בטן.

 

 

עוכליה - שלשולים והקאותעוכליה | שלשולים והקאות
פורמולה צמחי מרפא סיניים לטיפול בשלשולים והקאות -מתאים לקלקול קיבה, וירוס בטן ועוד

 

בחילות והקאות

שרירי הבטן והסרעפת מתכווצים כמנגנון הגנה, על מנת להיפטר מהגורם המזיק – מה שעשוי להעלות את תוכן הבטן באופן לא רצוני ולהעביר אותו דרך הפה.

 

בחילות הקשורות להרעלת מזון מופיעות בדרך כלל בין שעה לשמונה שעות לאחר הארוחה.

 

יחד עם זאת, מהזמן שבו אנחנו מקבלים הרעלת מזון ועד לרגע בו מופיעים תסמינים שונים, מה שמכונה "זמן דגירה", יכולים לעבור שעות ספורות עד כמה ימים (במצבים פחות שכיחים), מה שמקשה על זיהוי המזון הנגוע. לתשומת לב כל מי שהאשים את מוכר הפלאפל שייתכן ודחף אצבעות לפיתה שלו מארוחת הצהריים.

 

אישה מתכוונת להקיא מעל אסלה כתוצאה מהרעלת מזון או קלקול קיבה
בחילות הקשורות להרעלת מזון יופיעו עד שמונה שעות לאחר הארוחה | צילום: shutterstock

 

חום קל (עם או בלי צמרמורות)

עלייה בטמפרטורת הגוף מגבירה את הפעילות של כדוריות הדם הלבנות, מה שעוזר להילחם בזיהום.

 

אובדן תיאבון, חולשה ועייפות

המערכת החיסונית עסוקה בלהילחם בזיהום הפולש ולכן עשויה לכוון את תשומת הלב של הגוף לתהליך זה, תוך זניחת תהליכים פחות חשובים. גם אכילה פחותה בשל התחושות, עלולה להגביר את התשישות.

 

כאבי ראש

בדרך כלל נובעים מעייפות והתייבשות.

 

כאבי שרירים

לאחר שמערכת החיסון שלנו הופעלה וגרמה לדלקת, גופנו משחרר היסטמין, חומר כימי שעוזר להרחיב את כלי הדם על מנת לאפשר ליותר תאי דם לבנים לעבור כדי להילחם בזיהום.

 

עוד ב שיטות טיפול

ג'ינג'ר והמון שום: טיפול טבעי בקלקול קיבה

לכתבה המלאה

 

תסמינים המחייבים פנייה לגורם רפואי באופן מידי

 

  • שלשול שנמשך יותר משלושה ימים
  • חום גבוה מ-38.5 מעלות צלזיוס
  • קושי בראייה או בדיבור
  • תסמינים של התייבשות קשה: כמו יובש בפה, מיעוט שתן וקושי בצריכת נוזלים
  • דם בשתן

 

גבר מכוסה שמיכה וסובל מצמרמורות - קלקול קיבה או הרעלת מזון?
חום, כאבי שרירים וצמרמורות גם בקלקול קיבה | צילום: shutterstockyh

 

הדרך לזיהוי הרעלת מזון

הרופא יאבחן לרוב את הרעלת המזון על בסיס תסמינים. במקרים חמורים, ניתן לבצע בדיקות דם, בדיקות צואה ובדיקות על מזון שאכלתם (אם הדבר אפשרי), כדי לקבוע מי אחראי להרעלת המזון. הרופא שלכם עשוי גם להשתמש בבדיקת שתן כדי להעריך אם המטופל מיובש כתוצאה מהרעלת המזון.

 

 

 

 

הסיבות להופעת קלקול קיבה

 

חיידקים

חיידקים (בקטריות) הם ללא ספק הגורם השכיח ביותר להרעלת מזון. בין המסוכנים שבהם נמצאים חיידקים כמו ליסטריה, סלמונלה ו-E. coli. גם חיידקים פחות מוכרים כמו בוטליניום וקמפילובקטר C, עלולים להיות קטלניים ויכולים להסתתר במזון שלנו.

 

 

וירוסים

הרעלת מזון יכולה להיגרם גם על ידי נגיפים. נגיף הנורו־וירוס, השכיח בחודשי החורף, גורם לכ-200 אלף מקרי מוות ברחבי העולם בכל שנה. יש לציין כי ביחס לכמות ההדבקות, מדובר עדיין בתמותה מצומצמת. הווירוסים רוטה, אסטרו ו-Sapovirus מביאים לסימפטומים דומים, אך הם פחות שכיחים. גם נגיף הפטיטיס A יכול לעבור במזון, אך הוא נחשב לנדיר יותר.

 

 

טפילים

הרעלת מזון הנגרמת על ידי טפילים איננה שכיחה כמו הרעלת מזון הנובעת מחיידקים, אך גם אלו יכולים להתפשט במזון ולהוות סכנה בריאותית. טוקסופלזמה הוא טפיל הנפוץ בקרב חתולים ויכול לעבור מהצואה שלהם לגופנו.

 

טפילים יכולים לחיות במערכת העיכול שלנו ללא גילוי במשך שנים. אך אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת ונשים בהיריון (בין השאר), מסתכנים בתופעות לוואי חמורות אם טפילים אלו מצויים אצלם במעיים.

 

 

 

 

טיפול בקלקול קיבה ומה לאכול

מרבית מקרי הרעלת המזון אינם חמורים וייפתרו מעצמם תוך שלושה עד חמישה ימים.

 

בדרך כלל ניתן לטפל בהרעלת מזון בבית.

 

אישה שוכבת במיטה לצד ספל ותרופות - קלקול קיבה
תה עם קמומיל, מנטה ושן הארי | צילום: shutterstock

 

לצורך זירוז ההחלמה, מומלץ להימנע מקפאין, שעלול לגרות את מערכת העיכול, ולהעדיף תה נטול קפאין עם עשבי מרפא מרגיעים כמו קמומיל, מנטה ושן הארי. ישנן תרופות ללא מרשם שעשויות לסייע לשלוט בשלשולים ולדכא בחילות, אך יש להיוועץ בגורם מקצועי לפני נטילתן.

 

מאכלים שיסייעו לכם להרגיע קלקול קיבה הם קרקרים מלוחים, בננות, שיבולת שועל (קוואקר), ירקות מאודים, סודה, משקאות ספורט, אורז, מיצי פירות מדוללים וג'לטין.

 

בגזרת המזונות שעדיף להימנע מהם, נמצאים מוצרי חלב, מאכלים מתובלים, חריפים, מטוגנים ושומניים. קפאין (כאמור), אלכוהול וניקוטין.

 

והכי חשוב, לנוח ולשתות המון.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

הגיל השלישי איך הופכים חכמים יותר ככל שמתבגרים?

איך שומרים על מוח צעיר ומתפקד היטב? בדיוק כמו עם הגוף – מאמנים...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא מנפצים את קודש הקודשים: למה מיץ הבריאות שלכם עלול להיות מסוכן?

מה הסיכוי שמיץ הירקות והפירות הטרי שלכם יביא אתכם לאי ספיקת כליות, למה...

מערכת LivA

בריאות טיפול בשורש הבעיה: מהי רפואת שיניים הוליסטית?

שרף לסתימות של חורים בשיניים, אזדרכת הודית כתחליף לפלואוריד, וויטמין C למחלות חניכיים...

סימי שאואר

בריאות המדריך השלם לשנת לילה טובה ואיכותית

מדוע אנו מתקשים להירדם, האם שנ"צ מומלצת ומה הקשר בין תזונה לקויה לבין...

ראיון עם:

ד"ר יעל קראוס

מומחית ברפואת המשפחה

ניקוי רעלים האשם המרכזי: האם הכבד שלכם גורם לכם להשמין?

אם אתם מנסים דיאטות שונות ומשונות אבל לא יורדים במשקל, ייתכן והבעיה טמונה...

סימי שאואר

שיטות נוספות מה זה עיסוי רפואי ואיך הוא מעלים כאבי גב?

עיסוי רפואי הוא כלי טיפולי ממוקד מטרה, שלא דומה לעיסוי הספא שאתם מכירים....

עופר נגב

עיסוי רפואי

בריאות אל תשמרו את זה בפנים: אלו הסיבות שאסור להחזיק קקי

שימו לב כל המתאפקות והמתאפקים: הנזק האפשרי בשמירת מוצקים בתוך הגוף הוא הרבה...

מערכת LivA

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

דיאטות מחקר: דיאטות "יו יו" הורסות לכם את השינה לתמיד

כבר אמרו לכם שלא בריא להתכווץ ולהתרחב כמו אקורדיון? מחקר חדש מראה...

ראיון עם:

שירי נקש

דיאטנית קלינית