כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
אנדומטריוזיס היא מחלה שפוגעת בכ-10 אחוזים מהנשים, ועדיין, בעולם הרפואה היא נותרה די חידתית. על פי תיאוריה חדשה שפותחה על ידי חוקרים מאוניברסיטת סיימון פרייזר בקנדה, ופורסמה במגזין Eurek Alert, קיימת אפשרות כי להורמון הטסטוסטרון יש תפקיד קריטי בהתפתחות המחלה.
למחקר עשויות להיות השפעות ישירות על האבחנה והטיפול במחלה וממצאיו יכולים להיות פתח לתקווה לסובלות מהתופעה הקשה.
אנדומטריוזיס מה זה?
אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית הנגרמת על ידי רקמת רירית הרחם הגדלה מחוץ לרחם, בדרך כלל באזור האגן. הצמיחה הבלתי תקינה, גורמת לעיתים קרובות לכאבי תופת, להיווצרות דלקות ואף לעקרות.
הסיבה שנשים מסוימות סובלות מהמחלה, בעוד שאחרות לא, נשארה עדיין, כאמור, לא ברורה מבחינות רבות.
מצד ימין: מערכת רבייה נשית תקנית. מצד שמאל: רירית רחם הגדלה מחוץ לו | איור: shutterstock
לכאן נכנס המחקר הקנדי החדש, המציג ממצאים עדכניים לפיהם נשים עם אנדומטריוזיס התפתחו, כעוברות ברחם אמם, בתנאים של טסטוסטרון נמוך יחסית, בהשוואה לנשים ללא אנדומטריוזיס.
על פי תיאוריית החוקרים, טסטוסטרון נמוך זה "מתכנת" את מערכת הרבייה המתפתחת של נשים לפתח את מערך התכונות הייחודי הקשור לאנדומטריוזיס, כולל התבגרות מינית מוקדמת, מחזורים קצרים, רגישות גבוהה לכאב, דלקתיות מוגברת ורמות משתנות של הורמונים השולטים בביוץ ובמחזור החודשי.
גיבוי לתיאוריה נמצאה לדברי החוקרים במגוון גדול של נתונים בספרות הרפואית: החל מגנטיקה והתפתחות, ועד אנדוקרינולוגיה, מורפולוגיה, היסטוריה רפואית וביולוגיה אבולוציונית. הנתונים שהוצלבו, אפשרו לטענתם לספק את ההסבר המקיף הראשון לתכונות הקשורות לאנדומטריוזיס.
יתרה מזאת, התיאוריה יכולה להסביר כמעט את כל הסימפטומים של אנדומטריוזיס כהשפעות מאוחרות לרמות טסטוסטרון נמוכות בשלב מוקדם של החיים.
האם הכל התחיל ברחם? | צילום: shutterstock
אחד מעורכי המחקר, פרופסור למדעי הביולוגיה של אוניברסיטת סיימון פרייזר, ברנרד קרסי, הסביר את ממצאי המחקר וטען כי ככל הנראה עד היום התעלמו מטסטוסטרון במחקרים על אנדומטריוזיס, מכיוון שהוא נחשב הורמון 'גברי' – למרות שידוע שיש לו השפעות משמעותיות גם בקרב נשים.
"עבודה זו קובעת כי אנדומטריוזיס היא הפרעה אנדוקרינית התפתחותית, עם שורשים בתחילת החיים", אומר קרסי. "זה גם מבהיר את הקשר של אנדומטריוזיס עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, הפרעה המונעת על ידי רמות גבוהות מדי, ולא נמוכות מדי, של טסטוסטרון טרום לידתי.
"אנו רואים שתסמונת השחלות הפוליציסטיות מנוגדת למעשה לאנדומטריוזיס בגורמים, בקורלציה ובתסמינים העיקריים שלה. עבודה זו אמורה לסייע בשינוי ההבנה שלנו לגבי שתי ההפרעות", מסכם קרסי.