liva.co.il
צילום: shutterstock

5 דברים שלא ידעתם על סרטן ריאות ועישון – ולמה נעשים חולים 15 שנה אחרי הגמילה?



אהבתם? שתפו

צילום: shutterstock

1 | אחד מכל 15

הסיכון הכללי לחלות בסרטן ריאות, המשלב אנשים מעשנים עם אלו שמעולם לא עישנו, הוא אחד מכל 15 אנשים. נתון זה מגיע מהמכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI) ונעשה על פי סקירת הנתונים שבין השנים 2015 עד 2017. באחוזים מדובר על 6.3% מהאוכלוסייה.

 



אהבתם? שתפו

צילום: shutterstock

2 | גמילה מפחיתה חצי מהסיכון

על פי מחקר אמריקני משנת 2018, כאשר מחלקים את הנתונים בין המעשנים, הנגמלים ואלו שמעולם לא עישנו. 1.8% מהגברים שמעולם לא עישנו יחלו בסרטן ריאות. לעומת 14.8% מהגברים המעשנים. הנתון הזה נחתך ביותר מחצי עבור מי שעישן והפסיק, ומגיע ל-7.2% בלבד. הנתונים מעט נמוכים יותר בקרב נשים.

 



אהבתם? שתפו

צילום: shutterstock

3 | מעשנים מגיל צעיר מסתכנים יותר

גורמי הסיכון לחלות בסרטן ריאות אינם תלויים רק במין המעשן. ככל שמתחילים לעשן מוקדם יותר בחיים, כך הסיכון לחלות בסרטן ריאות עולה. הסיכון תלוי גם בנתון שנים-לחפיסה. נתון זה מחושב על ידי הכפלת מספר השנים שעישנתם כפול מספר חפיסות הסיגריה שעישנתם מדי יום.

 



אהבתם? שתפו

צילום: shutterstock

4 | רבע מהמעשנים הכבדים יחלו

מעשנים כבדים מוגדרים ככאלו עם יותר מ-21.3 שנים-לחפיסה. על פי מחקר משנת 2006 כרבע מהם יחלו בסרטן ריאות. מעשנים כבדים מפחיתים את הסיכון לאותו סרטן ב-39.1% לאחר 5 שנות גמילה, בהשוואה למעשנים כבדים שאינם מפסיקים לעשן. לאחר 10 שנים, הסיכון פוחת במחצית.

 



אהבתם? שתפו

צילום: shutterstock

5 | להפסיק לצבור נזקים

אם אתם שוקלים להתחיל לעשן או לחילופין, להפסיק את ההרגל, כדאי שתהיו מודעים לכך שנזקי העישון אומנם פוחתים לאחר גמילה אך אינם נעלמים לחלוטין. זו הסיבה שלא פחות מ-40.8% מכלל סוגי סרטן הריאות מתרחשים 15 שנים לאחר שאדם הפסיק לעשן.

 



אהבתם? שתפו