מבולבלת? התשובות למטה | צילום: shutterstock
פילאטיס, שיטת האימון הגופני שהומצאה על ידי ג'וזף פילאטיס כתרגול משקם, הפכה במרוצת השנים לספורט פופולרי עבור מי שרוצה לחזק ולהאריך את שריריו וליהנות מיציבה זקופה וגוף גמיש וחטוב. התרגילים בפילאטיס עובדים בין היתר על שרירי הליבה המייצבים (ובהם שרירי הבטן, הגב והאלכסונים) ומאמנים את הגוף להרחבת טווח התנועה.
האימון מתמקד במתיחה והארכה של שרירים, במספר חזרות קצר, ובדומה ליוגה, מעניק חשיבות רבה לנשימה, לתנועתיות, לדיוק ולריכוז.
למעשה, יש שתי שיטות עיקריות לאימון פילאטיס: פילאטיס מכשירים ופילאטיס מזרן. המטרות בשני סוגי האימונים זהות, וכך גם התוצאות, אך הדרך לביצוע התרגול שונה:
- פילאטיס מכשירים – עבודה עם מגוון מכשירים עם קפיצים שיוצרים התנגדות ועוזרים לדייק את התנועה.
- פילאטיס מזרן – אימון בישיבה או שכיבה על מזרן, כשאת ההתנגדות משיגים ממשקל הגוף או מעזרים חיצוניים כמו גומיות או גלילים.
רוב המתאמנים המתחילים מתלבטים איזה סוג פילאטיס יתאים להם ולצרכיהם והאם ישנה עדיפות לשיטה אחת על פני השנייה.
התשובה הקצרה היא "לא", שתי השיטות טובות ויעילות, אך ניתן ורצוי בכל זאת להתאים אותן לצרכים ספציפיים של מתאמנים.
פילאטיס מכשירים או מזרן – איזו שיטת פילאטיס תתאים לך?
למתחילים
הדעות בנושא זה חלוקות. מקובל לחשוב שפילאטיס מזרן מתאים יותר למתחילים משום שהמכשירים עלולים להיראות למתאמן המתחיל מאיימים למדי, ומתרגלים רבים משקיעים זמן ומאמץ בהסתגלות למכשיר במקום להתרכז בתרגיל עצמו.
בפילאטיס מזרן, לעומת זאת, הדגש הוא על תרגול שליטה בשרירים, תוך ביסוס ההתנגדות ממשקל הגוף של המתאמן או בן זוגו לאימון.
עבור מתאמנים חדשים, לאחר הפנמת עקרונות השיטה על המזרן, קל יותר לעבור לפילאטיס מכשירים. עם זאת, זו איננה המלצה גורפת. שיעורי פילאטיס מכשירים מתקיימים בדרך כלל בקבוצות קטנות ואינטימיות של 7-5 תלמידים (כתלות במספר המכשירים בסטודיו), ומאפשרים למדריך או למדריכה לתת תשומת לב מלאה לכל מתאמן והנחייה פרטנית לגבי דיוק התנועות.
בנוסף, יש לציין שישנם מתאמנים מתחילים שמרגישים שהתמיכה של המכשיר דווקא מקלה עליהם.
לחיטוב וירידה במשקל
שתי השיטות אמנם מסייעות לחיטוב הגוף, אבל לפילאטיס מכשירים יש יתרון ברור בנושא. מכשירי הפילאטיס, כמו הרפומר והטרפז, יוצרים התנגדות מוגברת ועבודה עמוקה יותר על השריר ובכך מאפשרים להגדיל את המסה שלו, לשרוף יותר קלוריות ולהגיע לגוף חטוב ומעוצב בפרק זמן קצר יותר.
לאוהבי הגיוון פילאטיס מכשירים
המנצח בנוק אאוט בעניין זה הוא פילאטיס המכשירים. שימוש בציוד פילאטיס מאפשר בחירה מבין רפרטואר של יותר מ-500 תרגילים.
המכשירים, המאובזרים במוטות, רצועות קפיצים וגלגלות, מאפשרים לבצע את התרגילים בשלל וריאציות – על הגב, על הצד, על הבטן, בישיבה ואפילו בעמידה. המגוון הזה מבטיח שלא תשתעממו.
לעומת זאת, בפילאטיס מזרן קלאסי, המגוון מצומצם יותר וכולל כ-34 תרגילים בלבד, אותם ניתן לבצע בווריאציות שונות.
פילאטיס מזרן למוגבלים בתקציב
כמובן שפילאטיס מזרן. אם תחסכו גם את ההרשמה לסטודיו ותעקבו אחר שיעורי פילאטיס אונליין, עיקר ההוצאה שלכם תהיה על רכישת מזרן ואביזרים קטנים, כמו כדור או טבעת ייעודיים, ותו לא.
על פי רוב, שיעורי פילאטיס מכשירים מתקיימים כאמור בקבוצות מצומצמות מאוד, ולכן הם מתומחרים יקר יותר באופן יחסי, בכדי להיות רווחיים. לעומתם, שיעורי פילאטיס מזרן יכולים להתקיים בכל מקום וגם בקבוצות גדולות של 20 משתתפים ויותר, ובהתאם לכך המחיר שלהם נגיש יותר.
פילאטיס מכשירים למשתקמים מפציעות
כל פצוע ישמח לקצת סיוע בשיקום ובמקרה הזה הוא מגיע מפילאטיס המכשירים. ציוד ומיטות הפילאטיס מתאימים יותר למשתקמים מפציעות ולסובלים ממגבלות תנועתיות, משום שהתרגול בשכיבה או בישיבה על המכשיר מאפשר לשלוט טוב יותר בתנועה, להפחית את העומס המופעל על אזורים חלשים ופגיעים ולהתאים את העבודה ספציפית לפציעה או למגבלה.
בנוסף, ההשגחה הכמעט צמודה של המדריך או המדריכה, עוזרת לדייק את התנועות ובכך למנוע פציעות נוספות.
למכורים לספורט
ללא היסוס, לכו על פילאטיס מזרן. הנגישות הגדולה של השיטה עם האפשרות לתרגל בכל מקום וזמן – כולל בבית, בפארק או אפילו בחופשה, הופכת אותה למושלמת עבור האנשים שנושמים ספורט ומתמידים באימונים.
כמובן שתמיד תוכלו לשלב ברוטינה שלכם גם שיעורים של פילאטיס מכשירים, בנוסף לתרגול פילאטיס מזרן – וליהנות מהגיוון יחד עם הממד הפרקטי.