שהכאב בלתי נסבל - קרוהן וקוליטיס | צילום: shutterstock
קרוהן וקוליטיס (דלקת של המעי הגס) הן שתי מחלות דלקתיות כרוניות בדרכי העיכול שמעיקות מאוד על החולים בהן. מחלות אלו פוגעות באנשים צעירים, בשנות ה-20-30 לחייהם, ושכיחותן עולה בשנים האחרונות, בעיקר במדינות המתועשות בעולם המערבי.
לעתים קשה להבדיל בין שתי המחלות, כיוון שהסימפטומים הנפוצים שלהן דומים. כך, למשל, החולים בהן נוטים להתלונן על:
- כאבי בטן
- שלשולים
- דימומים במערכת העיכול התחתונה
- חסימות מעיים ולעתים גם הדבקויות מעיים
שתי המחלות, קרוהן וקוליטיס מאופיינות בהתקפים והפוגות שיכולים להימשך זמן רב ושתיהן גורמות לחולשה כללית וירידה במשקל. מחלת קרוהן פוגעת במלוא העובי של דופן המעי. לרוב היא מתפתחת בחלק המרוחק של המעי הדק ובמעי הגס, אך היא עשויה להופיע גם במחלקים נוספים של דרכי העיכול, מהפה עד פי הטבעת. קוליטיס מתחילה, בדרך כלל, בחלחולת או בחלק התחתון של המעי הגס ומתפשטת במשך הזמן למעי הגס כולו.
מה גורם לקרוהן וקוליטיס?
הגורמים המדויקים למחלות המעיים הדלקתיות עדיין אינם ברורים, אבל יש ראיות המעידות על מעורבות של מערכת החיסון, שמזהה בטעות מרכיבים מסוימים בדפנות המעיים כ"אויב" ונלחמת בהן בעזרת הדלקת.
אחת ההנחות היא שהמחלה פורצת עקב זיהום חיידקי או נגיפי, אך כתוצאה מרגישות מסוימת מערכת החיסון נלחמת במערכת העיכול כולה.
העובדה שהמחלה שכיחה יותר במדינות מתועשות יכולה להעיד על הקשר בינה לבין המזון שאנו צורכים. כמו כן, נמצא שיש קשר בין מצבו הנפשי של אדם להתפרצות והתנהלות המחלה. מצבי מתח ולחץ נפשי מחמירים את הסימפטומים, שגם כך גורמים לחולה סבל רב. בנוסף, מצב רגשי קיצוני עלול לגרום למערכת החיסון לפעול יתר על מידה ולפגוע במערכת העיכול.
סיבוכים אפשריים של מחלת קרוהן וקוליטיס
מחלות מעיים דלקתיות עלולות לגרום לשורה של סיבוכים כתוצאה מפגיעה במעיים והסבל שגורמים הסימפטומים שלהן:
- תת תזונה: נובעת בשל מספר סיבות: אכילה משובשת וצריכת מזון לקויה; צמצום אכילה עקב ירידה בתאבון, כאבי בטן ושלשולים; בעיות בספיגת הרכיבים התזונתיים עקב שלשולים ופגיעה ברקמת המעי הדק (אופיינית למחלת קרוהן).
- דלקות: דלקת במפרקים, דלקת בעמוד השדרה ודלקות עיניים יכולות להתלוות למחלות מעיים דלקתיות.
- דימומים במערכת העיכול.
- פגיעה באיכות החיים, עד כדי חרדה או דיכאון.
- סכנה של חסימת מעיים.
- רבים מחולי קרוהן וקוליטיס סובלים בנוסף גם מתסמונת המעי הרגיז (כאבי בטן, שלשולים או עצירות), שהסימפטומים שלה יכולים להופיע גם כאשר הדלקת מאוזנת על ידי תרופות.
איך מטפלים בקרוהן וקוליטיס?
הטפול הקונבנציונלי מתבסס בעיקר על תרופות שמטרתן לדכא את התהליך הדלקתי ולהפחית את חומרת הסימפטומים ושכיחות הופעתם. לרוב יש ליטול תרופות למשך תקופות ממושכות, לעתים אף לכל החיים, כדי למנוע התפרצות חוזרת והתקפים, כיוון שהטיפול התרופתי אינו מרפא את מחלות המעיים הדלקתיות.
במקרים חמורים של מחלות מעיים דלקתיות, ניתנים סטרואידים, שלהם יש לרוב תופעות לוואי כגון השמנה, יתר לחץ דם ואוסטיאופורוזיס. בגלל תופעות הלוואי משתדלים לתת את הסטרואידים לזמן קצר ככל האפשר.
כיצד הטיפול הרפלקסולוגי יכול לסייע?
טיפול ברפלקסולוגיה עשוי להקל על הסימפטומים שעדיין קיימים, על אף נטילת התרופות (שלשולים, כאבי בטן), מבלי להפריע לפעילות התרופות.
הוא גם יכול לסייע לאיזון של מערכת חיסון נמרצת מדי ושל ניקוז נכון של פסולת מהגוף על ידי המעי הגס ומערכת השתן.
ניתן גם להקל על תסמיני המעי הרגיז, שקיימים אצל חלק מחולי הקרוהן והקוליטיס, באמצעות טיפולים רפלקסולוגיים, וכן לתמוך במערכת העצבים כדי לשמור על רוגע לאורך זמן.
בראיה הרפלקסולוגית, מתח כרוני ורגשות של תסכול וכעס מהווים גורמים חשובים להתפרצות הסימפטומים. תחושות אלה גורמות לכיווץ שרירים במערכת העיכול ומחמירות את הכאבים והעוויתות של הבטן.
מטרת הטיפול הרפלקסולוגי היא לחזק את יכולת הריפוי הטבעית הטמונה בגופנו – לעזור לגוף לעזור לעצמו.
בעקבות הטיפול, המותאם באופן אישי למטופל, מתחילים שיכוך הכאבים, הרגעה ושיפור בחיוניות האיברים, איזון מערכת החיסון והגברת חילוף החומרים וניקוי רעלים.
חשוב לציין שהטיפול הרפלקסולוגי אינו מחליף את הטיפול הרפואי, אלא נעשה במקביל לו כדי להגביר את השפעתו על הסימפטומים ולתמוך במערכות אחרות בגוף שקשורות למחלות.