החלמתם מסרטן אבל אתם לא יכולים לחשוב בצלילות: מהו "כימו בריין"?

כימותרפיה מלווה בתופעות לוואי שונות. אחת הפחות מדוברות שבהן היא "כימו בריין" – פגיעה קוגניטיבית שמשפיעה על התפקוד היומיומי של המטופלים. ד"ר דנה ברנע, מנהלת מרפאת המחלימים מסרטן בביה"ח איכילוב, מסבירה למה מחלימים נאלצים לעיתים להחליף עיסוק או להפסיק לימודים

3 דק׳

פגיעה בחשיבה ובזיכרון | צילום: shutterstock

פגיעה בחשיבה ובזיכרון | צילום: shutterstock

שתף:

פגיעה בחשיבה ובזיכרון | צילום: shutterstock

כידוע, כימותרפיה היא כלי טיפולי שלעיתים רבות מסייע להציל את חייהם של חולי סרטן רבים. אולם, כל מי שעבר טיפול שכזה או חווה אותו מהצד על קרוב משפחה, יודע שלא אחת הטיפול מלווה בהשלכות פיזיות ונפשיות רבות.

 

לטיפול הכימותרפי עלולות להיות השפעות קצרות טווח כמו בחילות ותשישות, ונזקים מתמשכים כמו פגיעה בפוריות ופגיעה תחושתית במערכת העצבים – נוירופתיה פריפרית.

 

אחת ההשפעות הפחות מוכרות של הטיפול היא פגיעה המכונה "כימו בריין", ובתרגום חופשי "מוח כימו", המתאר פגיעה בחשיבה ובזיכרון של חולי ומחלימי סרטן. יש אף מי שנתן לתופעה את השם "ערפל כימו" בשל השפעתו על צלילות המחשבה.

 

 

 

 

"כימותרפיה עלולה לחדור למוח"

ד"ר דנה ברנע, הרופאה האחראית על מרפאת המחלימים מסרטן במערך ההמטולוגי והאונקולוגי בבי"ח "איכילוב", מסבירה שמדובר בפגיעה קוגניטיבית, המתרחשת בעקבות הטיפול הכימותרפי, ולעיתים גם ללא קשר אליו.

 

"עדיין קשה להצביע על כלל הגורמים לכך, אך כיום יודעים לומר שטיפול כימותרפי בהחלט עלול להשפיע על היכולת הקוגניטיבית של המטופל", אומרת ד"ר ברנע. "בין היתר, נראה שאפשר לייחס את העניין לסברה שכימותרפיה עלולה לחדור למוח ואף להשפיע על רמת הדלקתיות בגוף.

 

"כמו כן, ידוע שנשים רבות שמקבלות טיפול כימותרפי חוות תופעות של מנופאוזה גם בגיל צעיר, מה שעלול להשפיע גם כן על העניין".

 

לדברי ד"ר ברנע, למרות השם שניתן לתופעה, "כימו בריין" עלול לעיתים לנבוע מהשפעת הגידול עצמו על המוח ואיננו תמיד קשור באופן ישיר לכימותרפיה. בנוסף, גורמים כמו חרדה, דיכאון והפרעות שינה עלולים להגביר את תסמיני התופעה.

גבר בטיפול כימותרפיה בבית החולים
כימו בריין – פגיעה קלה שעלולות להיות לה השלכות קשות | צילום: shutterstock

כיצד "כימו בריין" בא לידי ביטוי?

"התסמינים יכולים להיות מגוונים, וכוללים למשל: ירידה ביכולת הריכוז, הפרעות בזיכרון לטווח קצר, קושי בשליפת שמות ומושגים, קשיי 'מולטי־טסקינג' – כלומר קושי בביצוע מספר פעולות במקביל וצורך מתמיד בשימוש ביומנים ובתזכורות שבעבר לא היו נחוצים, כמו גם תחושה שחדות המחשבה יורדת ועוד".

אני נתקלת בהורים שמרגישים אשמה שאינם זוכרים את מה שהילד שלהם סיפר להם יום קודם

על פי ד"ר ברנע, אף שהפגיעה קלה יחסית היא עלולה להשפיע באופן ניכר על איכות חייו של החולה או המחלים. לעיתים רבות, אנשים צעירים שהיו רגילים לתפקד מצוין נתקלים בקשיים במהלך הטיפול וגם שנים רבות אחריו. שינויים אלו מאלצים אותם לעיתים לעזוב לימודים או אפילו לזנוח את תחום העיסוק שלהם.

 

"לא מזמן אחת המטופלות במרפאה שסבלה מהתופעה – מנהלת אדמיניסטרטיבית במקצועה, נאלצה לעזוב את עבודתה מפני שלא יכלה להתמודד עם המיומנויות שנדרשו ממנה – אותן מיומנויות שעמן ידעה להתמודד היטב לפני מחלת הסרטן. אני נתקלת גם בהורים שמרגישים אשמה שאינם זוכרים את מה שהילד שלהם סיפר להם יום קודם", אומרת ד"ר ברנע.

 

אבל יש גם הרבה מקרים אופטימיים לדבריה: "טיפלתי בסטודנט לרפואה שחשב לזנוח את הלימודים עקב הפגיעה ששיבשה את היכולות הקוגניטיביות שלו. למרבה השמחה, לאחר שהוא טופל בריטלין הוא הצליח להתגבר על המכשול וחזר ללימודים מלאים".

אישה נלחמת בסרטן מחזיקה את ידי בתה
"כימותרפיה עלולה לחדור למוח ואף להשפיע על רמת הדלקתיות בגוף" | צילום: shutterstock

כיצד מתבצע האבחון של "כימו בריין"?

"בד"כ האבחון מתבצע באמצעות הערכה ב'מרפאת מחלימים' שבה המטפל מנסה להבין האם אכן קיימת השפעה קוגניטיבית. מטרת השיחה היא להבין כיצד תפקד המטופל לפני הטיפול הכימותרפי וכיצד הוא מתפקד אחריו. לעיתים יש צורך בהפניה לאבחון נוירופסיכולוגי".

עוד ב שיטות טיפול

רפלקסולוגיה: להקל על הסרטן דרך כף הרגל

לכתבה המלאה

האם התופעה צפויה לחלוף?

"כמחצית מהמטופלים שסובלים מהפרעה קוגניטיבית יחושו שיפור משמעותי ויחזרו לרמת התפקוד הקודמת שלהם. מטופלים שחשים כי הקושי נותר יוכלו לעבור סוגים שונים של שיקום קוגניטיבי או טיפול תרופתי, בהנחה שהתופעה גורמת להם להפרעה בתפקוד היומיומי".

התסמינים יכולים לכלול ירידה ביכולת הריכוז, הפרעות בזיכרון לטווח קצר, קושי בשליפת שמות ומושגים, קשיי 'מולטי־טסקינג', כמו גם תחושה שחדות המחשבה יורדת

מהו הטיפול המקובל?

"ראשית, למודעות לתופעה ישנה חשיבות רבה ביכולת ההתמודדות של המטופל עם הבעיה. ברגע שהוא מבין שיש לתופעה שהוא סובל ממנה שם, ושעוד חולים סובלים ממנה – יותר קל להבין ולהשלים עם המצב.

 

"מעבר לכך, ישנן תוכניות שונות לטיפול קוגניטיבי. לצערי, כרגע אין בארץ הרבה תוכניות כאלה שנמצאות בסל או במימון ע"י הביטוח הלאומי, אבל אפשר למצוא כאלה גם באופן פרטי ולעיתים גם במימון.

 

 

 

 

"אחת התוכניות המומלצות שכן זוכות למימון נקראת 'תכנית סולם', אשר מופעלת בדגש תעסוקתי, עבור מחלימים צעירים שהפרנסה שלהם נפגעה כתוצאה מההפרעה הקוגניטיבית. במסגרת התוכנית, שאורכת כחצי שנה, המחלימים עוברים שיקום קוגניטיבי עם נוירופסיכולוגים, בשילוב תמיכה נפשית, פעילות גופנית וסיוע בחזרה לשוק העבודה.

 

"גם טיפול תרופתי, שכולל תרופות להפרעת קשב כמו ריטלין למשל, יכול לסייע במצבים כאלה. בנוסף לטיפולים המוכרים, לרוב יומלץ לחולים המשתקמים לאמץ אורח חיים בריא שכולל שמירה על תזונה נכונה ושילוב של פעילות גופנית, שאף הם מסייעים למנוע תחלואה כמו לחץ דם גבוה ועודף כולסטרול – מחלות שעשויות אף הן כידוע לפגוע בבריאות המוחית".

אישה מחלימה מסרטן
שיקום קוגניטיבי, נפשי ותעסוקתי | צילום: shutterstock

האם המצב עלול להחמיר עם הזמן?

"לרוב לא. בניגוד למחלות כמו אלצהיימר ודמנציה, 'כימו בריין' אינו מצב המאופיין בהתדרדרות".

 

האם התופעה שכיחה יותר בסוגי סרטן מסוימים?

"כימו בריין הוא תופעה שכיחה יחסית שפוגעת בחולים רבים. היא יכולה להופיע בכל סוג סרטן אבל נפוצה בייחוד בקרב מטופלים שעוברים טיפולים כימותרפיים.

 

 

 

 

"רצוי לפנות לאונקולוג המטפל או למרפאת המחלימים בבית החולים שבו מטופלים. במרפאת מחלימים ניתן לקבל ייעוץ למניעה, לצד אבחון וטיפול של תופעות לוואי ארוכות טווח שכיחות נוספות המתרחשות לאחר הטיפול הכימותרפי.

 

"החדשות הטובות הן", מסכמת ד"ר ברנע, "שבמחצית מהמקרים התופעה חולפת מעצמה, ובשאר המקרים ניתן לטפל ולסייע למתן את תסמיניה".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות טרנד השמיכה הכבדה: להפחית חרדה ולהרגיש אהובים

אם אתם אוהבים להתכרבל תחת הפוך, חכו שתכירו את השמיכה הכבדה. על...

סימי שאואר

בריאות אחרי ניתוח: הסיבוכים הנפוצים שאתם חייבים להכיר

למה חשוב שתשתעלו, מה הסכנות של אצירת שתן, ואיזו מברשת כדאי להביא איתכם...

אריאל רוז'יצקי

ויטמינים ומינרלים האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים...

סימי שאואר

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

בריאות מחפשים בר מים מומלץ? השווינו בין תמי 4 לבר המים המסוננים החדש של מי עדן

שחקנית חדשה ומשמעותית בתחום ברי המים המסוננים: חברת PAUZA WATER מקבוצת "מי עדן",...

בשיתוף עם PAUZA WATER

מקבוצת מי עדן

בריאות תתעוררו על עצמכם: כמה שעות שינה אתם באמת צריכים?

אם הורגלנו עד היום לחשוב ש-8 שעות שינה הן אופטימליות לאנשים בוגרים, כדאי...

סימי שאואר

נשים קסם ה- Livia: פטנט ישראלי שמעלים כאבי מחזור ב- 30 שניות

שוב פעם ויתרת על יציאה עם חברות בגלל שאת סובלת מכאבי מחזור? כדאי...

בשיתוף עם:

Livia

פתרון להקלה בכאבי מחזור

אימון ויציבה הכירו את TI: שיטה ללימוד שחיית חתירה שכבשה מיליונים

קורס אחד ואתם מצליחים לשחות חתירה במשך שעה ברציפות מבלי להתעייף. לא מאמינים?...

בשיתוף עם:

שיטת TI

בית הספר לשחייה הגדול בישראל

בריאות אתם רק מרדימים אותו: מומחה טוען שאקונומיקה לא הורגת עובש

אם נתקלתם בכתמי עובש בבית, כדאי שתדעו שייבוש המקום והתזת חומרי ניקוי או...

עדי כץ