מי יסתדר עם מי? | צילום: shutterstock
בציורי טבע דומם אנחנו רואים לעתים קרובות קערת פירות בה נחים בהרמוניה תפוחים, תפוזים, אגסים ובננות, או סל נצרים עם בצלים, תפוחי אדמה וקישואים.
הבעיה היא שמה שנראה נפלא בציור, לא בהכרח מתאים לסלסלת הפירות והירקות שלנו. הדבר לא נובע רק מתנאי מזג האוויר או מתוצרת לא טרייה, אלא גם משום שיש ירקות ופירות שפשוט לא מסתדרים יחד, או כפי שמורות נהגו לומר פעם: "צריך להפריד ביניהם".
פירות וירקות – המפרישים והרגישים
פירות רבים מפרישים כימיקל בשם אתילן, אשר מווסת תהליכים שקשורים בגדילה, בהבשלה ובהזדקנות הרקמות, וגם מביא לאובדן כלורופיל (כך שהעלים הירוקים מצהיבים). ככל שהפרי בשל יותר, כך כמות האתילן שהוא מפריש גדולה יותר.
האתילן מאיץ את ההבשלה של פירות וירקות בסביבה הקרובה, ולכן פירות בשלים במיוחד או פירות שמפרישים מטבעם כמויות גדולות של אתילן, כדאי להרחיק מפירות וירקות אחרים.
ישנם גם ירקות ופירות רגישים במיוחד לאתילן ולכן מומלץ לשמור אותם בנפרד.
לדוגמה, את הירקות והפירות הבאים מומלץ לאחסן בנפרד משום שהם מפרישים כמות גדולה של אתילן וגם רגישים בעצמם לאתילן:
כרוב, חציל, גזר, חסה, מלון, מנגו, נקטרינות, אגסים, תפוחים, אפרסקים, שזיפים, אבוקדו, עגבניות, קישואים ופטריות.
לעומת זאת, את הירקות והפירות הבאים כדאי להרחיק מפירות שנוטים להבשיל במהירות:
אגב, אם אתם רוצים לצוות למלפפונים חבר, עדיף שזו תהיה חברה – כף מתכת מהסכו"ם הביתי תשמור על המלפפונים שלכם טריים לאורך זמן, והפטנט הזה ממש עובד.
גזר, ברוקולי, כרוב ניצנים, אספרגוס, שעועית ירוקה, בטטה, תפוחי אדמה ואבטיח. לאלה יש להוסיף את המלפפונים, שאמנם אינם מפרישים אתילן אך מאוד רגישים לו, בוודאי שחלקנו מניחים אותם בסמוך לעגבניות – מ"הרשימה השחורה" הקודמת.
פירות וירקות שיש להפריד:
בצל ותפוחי אדמה
כידוע, רבים מאיתנו נוטים לאחסן את הירקות שלא דורשים קירור זה לצד זה. למשל, בצל ותפוחי אדמה. הצמד הזה אמנם משתלב מצוין יחד במאכלים רבים, אבל לא באחסון.
לאלו מכם שתוהים, בצלים ושום יסתדרו יחד ללא שום בעיה.
הנוכחות של הבצלים גורמת לתפוחי האדמה להבשיל ולפתח נבטים שנראים כמו "קרניים". אפשר לאחסן את תפוחי האדמה והבצל באותו חלל, למשל, במזווה, אך במקום נפרד – למשל, בסל נצרים נפרד שיקבל כל אחד מן הירקות, או בשקיות רשת נפרדות. בנוסף, מומלץ לאחסן את ירקות השורש בחלל חשוך וקריר אך מאוורר.
אבוקדו ובננות
הנחת בננות ליד האבוקדו תגרום לאבוקדו להבשיל מהר יותר, כך שאם קניתם אבוקדו קשה כאבן ואתם דווקא מעוניינים שיתרכך מהר, הניחו אותו בשקית נייר לצד בננות מפרישות האתילן (גם תפוחים יהיו יעילים למטרה זו).
אגב, כדי להאריך את חיי האבוקדו, מומלץ לאחסנו במקרר, עניין אפקטיבי במיוחד למצבים בהם רכשתם כמות גדולה של הפרי.
כדי להאט את קצב ההבשלה המהיר של הבננות, מומלץ לעטוף את הגבעול של הבננה בניילון נצמד, עדיף כל בננה בנפרד, פעולה שאמורה להאט את שחרור האתילן
תפוחים ותפוזים
בדומה לבננות, כאמור, גם התפוחים פולטים אתילן אשר עשוי לגרום לריקבון מהיר של שכניהם התפוזים.
בניגוד לסברה המקובלת, את התפוחים כדאי לאחסן במקרר כדי להאריך את חייהם. הרחק מהם, את התפוזים, אשר מומלץ לאחסן בשקית רשת על מנת שיקבלו אוורור, ובכל מקרה, לעולם לא בשקית ניילון שעלולה לגרום להם לפתח עובש וריקבון.
אם אתם מתכננים לצרוך את התפוזים ושאר פירות ההדר תוך זמן קצר – הם יסתפקו בטמפרטורת החדר.
אם תרצו להאריך את חייהם – העבירו אותם למקרר.
דלעת, תפוחים ואגסים
לדלועים מכל הסוגים, כגון דלעת, דלורית ודלעת ערמונים יש חיי מדף ארוכים. כאשר הם מאוחסנים היטב הם יכולים להחזיק מעמד שלושה חודשים ואפילו יותר, בהתאם לגודלם.
לעומת זאת, אם תאחסנו אותם ליד פירות בשלים, ובמיוחד תפוחים ואגסים, הם יצהיבו ותוחלת החיים שלהם תתקצר משמעותית.
הדרך הטובה ביותר לאחסן דלועים סגורים (לא כאלה שנפרסו) היא במקום קריר מחוץ למקרר והרחק מהפירות.