כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
פילאטיס בהיריון: מונע ניתוח קיסרי, עלייה במשקל וכאבי גב
שורת מחקרים שבדקה את השפעת הפילאטיס על נשים בהיריון, העלתה כי מתאמנות מצליחות לשמור טוב יותר על בריאותן ויכולות להכין את גופן ללידה באופן מיטבי – עד לכדי מניעת ניתוחים קיסריים לא הכרחיים. חובה לקרוא
מה פילאטיס עושה לגוף ההריוני? | צילום: shutterstock
שתף:
מה פילאטיס עושה לגוף ההריוני? | צילום: shutterstock
תקופת ההריון היא אחת המשמעותיות ביותר בחייה של אישה. בכל שבוע שחולף האישה חווה שינויים רבים בגופה, ועם הזמן טבעי שיתעוררו תהיות וחששות.
התחושות הללו מושפעות בין השאר מתגובתו של הגוף למצב החדש; גוף האישה צריך לתמוך כעת בחיים חדשים ולספק את צורכי העובר, וכך מוטל עומס רב יותר על המערכות השונות; תפוקת הלב גדלה, הרחם לוחץ על הסרעפת ועלול להקשות את הנשימה, מפרקי האגן מתרככים כהכנה ללידה וגם יציבת הגוף משתנה.
לכל אלו יש להוסיף את העלייה במשקל, המעמיסה על הגוף עוד יותר. כדי להתמודד עם השינויים הללו, רופאים ממליצים על תזונה מאוזנת בשילוב עם פעילות גופנית מתאימה. מחקרים עדכניים ונרחבים, מוכיחים כי אחת הפעילויות המומלצות ביותר לנשים בהיריון היא אימון פילאטיס. כיצד הוא משפיע על הגוף ההיריוני?
שיפור בבריאות הריוניות
מספרים לנו שהיריון הוא לא מחלה. עד כמה שזה נכון, היריון עדיין מטיל עומס חריג על הגוף, ועל כן עלול להוציא אותו מאיזון ולהוביל להחמרה במצב הבריאותי.
מחקר שנערך בבית החולים של אוניברסיטת "סאוטה" בספרד, הראה כי תוכנית אימונים סדירה משפרת את מצבן הבריאותי של נשים הרות.
במחקר שנערך בשנת 2017, השתתפו 105 נשים שחולקו לקבוצת ניסוי ולקבוצת ביקורת. הנשים בקבוצת הניסוי לקחו חלק באימון פילאטיס בן 8 שבועות, והתאמנו פעמיים בשבוע, כ-45 דקות בכל פעם, עד השבוע ה-34 של ההיריון.
תוצאות הניסוי העלו כי מדדי לחץ הדם של הנשים שהתאמנו בפילאטיס היו תקינים, שרירי גופן היו חזקים יותר וגמישותן עלתה. מלבד זאת, הנשים הצליחו לשמור על משקל גוף תקין בהתאם לשלב ההיריון בו הן היו, וכך ירד גם העומס המוטל על שרירי הרגליים והמפרקים שלהן.
ככל שמתקדם ההיריון והבטן גדלה, הלחץ המופעל על עמוד השדרה גדל בהתאם – בייחוד באזור החוליות התחתונות של עמוד השדרה.
גם על חלקו העליון של עמוד השדרה עלול להיווצר עומס, מאחר שמשקל הגוף של האישה נוטה קדימה. במצב זה, אישה הריונית עלולה לסבול מכאבי גב, בייחוד אם שרירי הליבה שלה אינם חזקים דיים.
מחקר שנערך בשנת 2018 ופורסם במגזין הרפואה Complementary Therapies in Clinical Practice, בדק קבוצה של 40 נשים הרות, ומצא כי אימון פילאטיס חד־שבועי של כ-70 דקות בלבד, במשך 8 שבועות, מפחית משמעותית את כאבי הגב שחשו ההריוניות.
פילאטיס בהריון – פחות כאבים בלידה ופחות התערבויות
אף שהגוף ערוך לכך, לידות מהוות פעמים רבות טראומה לגוף, בעיקר אם הן מחייבות פעולות התערבותיות חיצוניות וזמן החלמה ממושך.
על פי מחקר מעניין שנערך בספרד, נמצא כי אימון פילאטיס סייע לחזק את שרירי האגן והגב של נשים הריוניות והפך אותם לגמישים הרבה יותר.
היתרון בזמן אמת התבטא בצמצום משמעותי בפעולות התערבותיות חיצוניות במהלך תהליך הלידה, חווית לידה קלה יותר, צמצום רמות הכאב ואף הורדת הצורך באלחוש אפידורלי. עוד עלה מהנתונים שנאספו במחקר, כי אימון פילאטיס עשוי לצמצם את הסיכוי לניתוח קיסרי ובכך מסייע להגן על בריאות האישה ומונע ממנה סיכונים מיותרים.