כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אפטה קטנה בחלל הפה יכולה להיות מטרד גדול ומציק, במיוחד עבור מי שסובל מהן באופן כרוני. הרפואה הסינית מאמינה כי כיבי אפטות מעידים על חוסר איזון של הלב או הקיבה. מה הקשר ביניהם ואילו מרק ותבלין יכולים לעזור?
לאחר תחושת עקצוץ קלה בחלל הפה מופיע פצע לבן או אדום, עגול ומוגלתי, שמפריע לעיתים לאכול ולדבר. לא נעים. אפטות הן תופעה רווחת של היווצרות כיבים (פצעים פתוחים) בחלל הפה.
אפטות יכולות להופיע על הלשון, פנים הלחיים או החך, והן בדרך כלל כואבות ומציקות מאוד. פצעי האפטות חולפים על פי רוב לאחר תקופה של כשבוע עד עשרה ימים, אך ישנם רבים באוכלוסייה שסובלים מאפטות חוזרות ונשנות.
טיפול באפטות ברפואה הסינית
הרפואה הסינית מבחינה בין סוגים שונים של אפטות, בעיקר על פי הצבע שלהן ועל פי המיקום שלהן בחלל הפה.
צבע האפטות יכול להצביע על מצבים המערבים חום – כאשר האפטות אדומות, או על מצבים המערבים קור – כאשר האפטות לבנות.
מקור החום או הקור יכולים להיות חיצוניים או פנימיים. לדוגמה, כאשר האדם נחשף לשפעת וחווה עליית חום שבעקבותיה מופיעות אפטות, מקור החום הראשוני הינו חיצוני. לעומת זאת, כאשר מטופל סובל באופן קבוע מחום, ביחס לשאר האנשים, סימן שמדובר על מצב של חום פנימי שמעורר את התפתחות האפטה.
על פי הרפואה הסינית, אם האפטה מופיעה על הלשון, הדבר מעיד על מעורבות של הלב בהתפתחות הפצע. כאשר האפטות ממוקמות על גבי החניכיים, או בחלק הפנימי של השפתיים – מדובר על חוסר איזון של הקיבה, הנובע ממצבים של חולשה של מערכת העיכול או על מצב של עודף חום בקיבה.
אפטה על רקע חוסר איזון בקיבה יכולה להיות מלווה גם בכיבים פפטיים – אולקוס. למצבים כרוניים של אפטות, הרפואה הסינית מציעה טיפול משולב של דיקור וצמחי מרפא סיניים, על מנת לאזן את תפקוד הלב או הקיבה. התפיסה המעמיקה היא שכאשר מטפלים בשורש הבעיה, הסימפטומים של האפטות לא יישנו.
קיימות מספר פורמולות מרפא סיניות שמיועדות לטיפול באפטות. עיקרון הפעולה של פורמולות אלו מתמקד בעיקר בהוצאת חום עודף ורעילות שהצטברו בגוף וגרמו לאפטות. פורמולות אלו יכילו הרבה צמחים ורכיבים מקררים כגון מינרל הגבס או הטלק (Hua Shi, Shi Gao) וכן נוגדי דלקת שמסייעים בסילוק חום ורעילות, כמו עלה האיזאטיס (Qing Dai).
כאשר מדובר על מצבים של חום בלב ובטחול שעולים מעלה אל חלל הפה ויוצרים אפטות, ישנה תרופת סבתא סינית שנחשבת אפקטיבית מאוד לטיפול. הכירו את מרק השעועית והביצה:
מרק של שעועית וביצה
להכנת המרק משרים במים צוננים 2 חופנים של שעועית מש למשך 20 דקות.
לאחר מכן מבשלים את השעועית על אש נמוכה מאוד, עד לרתיחה.
בינתיים מערבלים ביצה אחת (חלמון וחלבון יחד, בדומה להכנת חביתה).
מיד כאשר המים רותחים שופכים פנימה את הביצה המעורבלת ונותנים לכל התערובת להמשיך ברתיחה למשך 4-3 דקות נוספות.
בתום הבישול נותנים לתערובת להתקרר, ולאחר מכן שותים את המרק יחד עם השעועית.
בדרך כלל לאחר שחוזרים על הטיפול במשך יומיים עד שלושה, ניתן לראות ריפוי עד העלמות של האפטות.
כורכום – לטיפול טבעי באפטות
מחקר שנערך בהודו ופורסם בשנת 2014 בכתב העת הבינלאומי לחקירת תרופות, הראה כי ניתן לטפל ביעילות באפטות בעזרת כורכום. במחקר השוו בין השימוש בתרופה סטרואידית מקובלת לאפטות (Triamcinolone Acetonide) לבין השימוש בכורכום, וגילו כי תוצאות הריפוי לאחר 5 ימי טיפול בשתי השיטות, דומות מאוד.
מריחת כורכום על הפצעים גרם לירידה בגודל האפטות ובמספרן בצורה משמעותית, כמו גם בכאב שנגרם מהן, בדומה לתוצאות השימוש בג'ל סטרואידי.