כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מגעיל ומסוכן: מתי מוצרי הטיפוח והאיפור שלכם מאבדים תוקף?
מחקר בריטי חדש גילה את האמת המכוערת והמלוכלכת על מוצרי הביוטי המשומשים שלנו: 90 אחוז מהם מלאים בחיידקים מסוכנים ואחד מהם מזוהם במיוחד. קבלו את המדריך המלא לחיי המדף של מוצרי מייקאפ וקוסמטיקה
כשאנחנו חושבים על המסלול שעובר על רוב מוצרי הטיפוח והאיפור שלנו – מהאצבעות אל הפנים, השפתיים, העיניים וכן, גם הפצעונים על העור, ובחזרה למוצר – קשה שלא להביט בהם קצת אחרת ולהתחיל להפנים שהם אינם מיועדים לשימוש אין־סופי.
רוב מוצרי הטיפוח והאיפור לא מכילים תאריך ייצור ותאריך תפוגה, אלא נושאים את סמל זמן השימוש שלאחר פתיחת האריזה, כלומר PAO – Period After Opening, שנראה כמו מיכל פתוח לצד ציון מספר והאות M. משמעות הסמל היא מס' החודשים (Months) שניתן להשתמש במוצר לאחר פתיחתו.
סמל זה יכול להיות מכונה גם "חיי המדף" של המוצר, אך כאמור, יש להתחיל למנות אותם מרגע פתיחת המיכל ולא מהשלב בו הונח על מדפי רשתות הפארם.
נגעת – נסעת
כל זה לא אומר שמוצר סגור יחזיק לנצח; הסברה היא שמוצרים ארוזים ואטומים לחלוטין מחזיקים כשנתיים-שלוש. אז אם קניתם מוצר במבצע מטורף, למרות שכבר היה לכם אותו בבית, שימו לב שלא לשכוח אותו בארון.
בין אלו שנמצאים ב"קבוצת סיכון" לשימוש במוצרי איפור וקוסמטיקה פגי תוקף, הם מי שאינם עושים בהם שימוש בתכיפות גבוהה (ובמקרה זה מומלץ לרכוש אריזות קטנות), ומי שמחזיקים כמויות גדולות של מוצרים שאין סיכוי שיספיקו לעשות בהם שימוש עד גמר ה-PAO שלהם.
גם המוצרים שאנחנו סוחבים איתנו בקביעות בתיק, מועדים לפורענות, היות והם נמצאים שם לעיתים זמן רב ובתנאי אחסון לא אופטימליים.
הנתונים על הפנים
חושבים שאנחנו סתם מגזימים? מחקר בריטי עדכני מצא כי 90 אחוז ממוצרי הביוטי שלנו ובמיוחד ספוגית המייקאפ (ביוטי בלנדר) מכילים חיידקי־על מסוכנים כמו אי קולי וסטפילוקוקוס, אשר משגשגים בסביבה לחה – כמו במקרה של ספוגיות האיפור ומיכלי שפתונים.
החיידקים הללו עלולים לגרום לזיהום בעור ואף להרעלת דם במקרה הקיצוני.
אם אתם עושים שימוש במוצרים טבעיים ונטולי חומרים משמרים, זו בשורה טובה לעור שלכם ופחות לעמידות המוצר. גם מוצרים המכילים שמנים ומגיעים בצורת קרם או נוזל עלולים להיות פחות עמידים ממוצרים יבשים ואבקתיים.
בצד החיובי ניתן למצוא מוצרים שניתן לחדד, כמו תוחם שפתיים או עיפרון אייליינר, שלרוב כוללים PAO ארוך יותר.
לשמור את השימר
כדי לשמור על העור ומוצרי הקוסמטיקה שלכם, מומלץ לנקות ולחטא את מברשות האיפור שלכם בקביעות ולשטוף ידיים היטב לפני שאתם מכניסים אותן לתוך קרם (גם אם זה "רק" פתח המיכל או הבקבוק). כדאי לדאוג גם לאצבעות נקיות לפני שאתם מניחים אותן ישירות בתוך צללית, סומק וכו'.
מלבד החשש מפני חיידקים שיכולים לעורר פריחות, פצעונים ודלקות על העור, מוצרי טיפוח ואיפור פגי תוקף עלולים לשנות מרקם וגוון, ולאבד את יעילות החומרים הפעילים שבתוכם.
יש להימנע במיוחד משימוש במוצרים פגי תוקף המיועדים לעיניים, היות והעור באזור זה רגיש במיוחד, ולשים לב גם שלא להשתמש במקדמי הגנה ומוצרים עם SPF שאינם בתוקף, היות והם לא יהיו יעילים באותה מידה.
בואו נדבר קצת במספרים. הנה הזמן שמוצרי איפור, טיפוח, קוסמטיקה ורחצה מחזיקים באופן ממוצע, מהקצר לארוך ומרגע פתיחת המוצר, וכמובן בתנאי שאוחסנו בתנאים מתאימים:
שמפו, מרכך, ג'ל וספריי לשיער: 24 חודשים עד 3 שנים.
תחליב רחצה, מקדם הגנה: 3 שנים.
מי פה: 3 שנים (מתאריך הייצור).
יש לציין שהמדד הוא ממוצע וכוללני ולעיתים מעט שרירותי. רוב הסיכויים הם שאם תעשו שימוש במוצר כמה ימים לאחר מועד ה-PAO שלו, לא יקרה לכם כלום. אבל, אם נודה על האמת, רובנו צריכים לעשות סדר בתיק, מדף או ארגונית האיפור והטיפוח שלנו, ולמיין משם כמה מוצרים שקנינו אי שם כשחשבנו שצללית מוזהבת תתאים עם כל דבר. היום כנראה שהיא תתאים יותר לפח.
מתי לזרוק?
כידוע, רובנו לא רשומים לפנינו את מועד הפתיחה של המוצר, כך שקצת קשה לנו לעקוב אחרי הזמן בו הוא מאבד תוקף.
אם אתם לא בטוחים אם המוצר שלכם התקלקל, ניתן להריח אותו ולחפש ניחוחות לא נעימים, וכמובן לבחון אם הוא שינה את מרקמו וצבעו (למשל, אם הקונסילר שלכם הפך לכתמתם, זה כנראה סימן לכך שהוא התחמצן).
אם אתם סובלים מדלקת בעור או דלקת בעיניים, יש לזרוק את המוצרים שבאו במגע איתה היות והם ככל הנראה נושאים את החיידקים שגרמו לה.
באופן כללי, ואפילו שזה מצריך טיפת מאמץ, רצוי מהיום להתחיל להדביק מדבקה קטנה עם תאריך פתיחת המוצר בתחתיתו. יותר בטוח, חסכוני והגייני.